De laatste 50km - Reisverslag uit Melide, Spanje van Roos Op de Fiets - WaarBenJij.nu De laatste 50km - Reisverslag uit Melide, Spanje van Roos Op de Fiets - WaarBenJij.nu

De laatste 50km

Blijf op de hoogte en volg Roos

15 Augustus 2013 | Spanje, Melide

6.10 uur.
Ontbijt in www.alberguepereiro.com, een gloednieuwe albergue sinds mei 2013 waar ze gister iets hebben gesprayed tegen de vele vliegen zodat ze buiten op de patio (én binnen!) vervolgens massaal konden worden opgeveegd. Afijn. Licht geslapen, kamer lag aan de voorkant, veel verkeer en feestende Spanjaarden. Nog één keer mopperen: Drie echte-pelgrimdames uit Boekarest en ik waren al vroeg naar bed en vroeg slapen, de andere zes Spanjaarden zijn dagjesmensen en waren én gisteravond laat nog bezig met scharrelen plastic tasjes rotzooien praten, én liggen nu nog diep in slaap. #mopper

Ik heb de ontbijtzaal voor mij alleen. Er hangt een megafoto van de kathedraal van Santiago. Vandaag ga ik 'm weer in het echt zien. Tikje melancholisch word ik er wel van.

50km. Sjonge. Als ik gas, ben ik er rond lunch.

Wil nog niet alleen....

7.00-8.00 uur
Prachtig. Nog geen dagjesmensen, alleen maar kalme pelgrims. De zon komt op en als hij boven de bergen uitkomt sta ik daar naar te kijken met een wandelmeneer uit Hong Kong. In stilte. Weer verder over boerenerven, nu ook door veel bos met eucalyptus. Die geur! En die wonderlijke vervelling van de bast, in repen.

Ironisch. Fiets is helemaal heel op de km-teller na, die is er echt serieus vanochtend mee gestopt, kwakkelde al een paar dagen. Zonnebrilpootje afgebroken en kwijt, eergisteren. En voor het eerst voel ik een klein zeurderig pijntje tijdens het klimmen in de linker geopereerde knie. Laatste dag. Vooruit dan maar.

12.50 uur.
Goh. Ik ben er. Ik rijd het immense plein voor de kathedraal op en zoek een plekje aan de overkant in de schaduw van de bogen om wat te eten. Vanuit die schaduw kijk ik naar het plein en de entree van de kathedraal. Die entree is afgeladen met toeristen. Op het plein komt de ene groep fietsers na de andere wandelaar binnen. Er zijn er die op hun knieën vallen en de handen ten hemel heffen. Anderen joelen en high-fiven. Het is een komen en gaan van fietsers, wandelaars en toeristen.

Mij overvalt intens verdriet en ik blijf nog even lekker in de schaduw op afstand kijken.

Na een tijdje gaat het weer en haal ik op vertoon van mijn stempelkaart / 'credencial' mijn 'oorkonde' op in het Oficina de Peregrinos. Lange wachtrij. Daarna een schone en designherberg gevonden naast de klokkentoren van de kathedraal ongeveer, The Last Stamp/ Ultimo Sello.

Nu nog transport van de fiets regelen alsook mijn twee vooruitgestuurde voortassen met kampeergear ophalen bij het postkantoor. Blijkt er alleen feest in de stad te zijn en het postkantoor gesloten. In ieder geval vandaag, misschien ook morgen. Wordt nog interessant of dat dan wel gaat lukken voor ik zaterdag middag op het vliegveld moet zijn...

Nou ja. Daar gaan we vast wel uitkomen.

Daar vertrouw ik volledig op.

Geen spoortje twijfel.

Heerlijk.

• 15 Augustus 2013 - 16:34

Marleen:

Succes met de laatste......nog niet denken aan.... je bent nu daar koester het.

Marleen

• 16 Augustus 2013 - 01:19

Sabine Luning:

Geweldig dat je je bestemming hebt bereikt. COMPLIMENTEN!!! Pink maar een traan, pink lady. Ongelooflijk, die onbereikbare tassen. Balen, maar ... komt vast goed! Goede terugreis, Roos!